Hoe werkt het?

Wanneer je een elektrische auto wilt laten rijden, moet je deze opladen. In Nederland hebben we vier soorten termen voor het type opladen: huisladen (op het stopcontact – dit raden wij niet aan). regulier laden, semi-snelladen en snelladen.

Laadtijd

De laadtijd is afhankelijk van het type auto, de laadpaal, het snoer en het type stekker, resterende accu-inhoud en de geboden stroomsterkte.

Wisselstroom (AC)

De netaansluitingen in Europa beschikken over wisselstroom. Dat wil zeggen dat bij deze aansluitingen 1-, 2-, of 3-fase geladen kan worden. De huisaansluitingen en een groot deel van de openbare laadpunten In Nederland leveren wisselstroom. Een huisaansluiting heeft een 1-fase aansluiting en kan met maximaal 10 Ampère laden.

Gelijkstroom (DC)

Daarnaast bestaan er gelijkstroomaansluitingen. Deze zijn iets minder vaak terug te vinden in Nederland. Er is een transformatorstation nodig om de wisselstroom uit het net om te zetten naar gelijkstroom. Gelijkstroom wordt met name toegepast voor snelladen.

Laadtijden

De indicatieve tijden voor het laden van een volledige elektrische auto met een lege accu zijn:

Thuisladen

Thuisladen gebeurt op de eigen elektriciteitsaansluiting en via het stopcontact. Hierbij kan het ongeveer 10,5 uur duren om de auto volledig op te laden (afhankelijk van de aansluiting).

Regulier laden

Regulier laden gebeurt met wisselstroom (AC). Hierbij heeft de lader het laadvermogen van 3,7 kW (bij 1 fase). Gemiddeld heeft de elektrische auto 6,5 uur laadtijd nodig voor een lege accu (laden op straat).

Semi-snelladen

Semi-snelladen kan op locaties waar je onderweg langskomt. Oplaadpalen in Nederland zijn bijvoorbeeld te vinden bij vergaderlocaties en recreatielocaties. Hierin zijn drie snelheden te onderscheiden:

  • 1 fase laden bij 32 Ampère met laadsnelheid 7,4 kW. Hierbij duurt het ongeveer 3 uur om de auto op te laden.
  • 3 fase laden bij 16 Ampère met laadsnelheid 11 kW. Het opladen van de auto kost ongeveer 2 uur tijd.
  • Bij een 3 fase lader met 32 Ampère met laadsnelheid 22 kW duurt het ongeveer 1 uur om de accu op te laden. Dit is natuurlijk afhankelijk van het type elektrische auto.

Snelladen

De meeste snelladers hebben een AC- en DC- snellaadmogelijkheid. Ook snelladers zijn te vinden op locaties onderweg, bijvoorbeeld langs snelwegen. U kunt een oplaadpaal vinden bij sommige wegrestaurants en bij hotels. Het laadvermogen van een snellader is 43 – 50 kW. Dit betekent dat een elektrische auto met een geschikte accu in 15 tot 30 minuten tot 80% opgeladen kan worden.

Snelladen is niet geschikt voor alle elektrische auto’s. De plug-in hybrides Opel Ampera, Volvo V60, Toyota Prius, Golf GTE PHEV ondersteunen snelladen niet. Deze auto’s laden dus op lagere snelheid (tegen hogere kosten in vergelijking met een reguliere lader) bij een snellader.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief