Zo werkt het

Hoe gaat het laden van een elektrische auto precies in zijn werk? Er bestaan inmiddels veel verschillende type auto’s en laadpassen. We leggen u graag kort uit hoe het werkt.

Hoe werkt het?

De markt van elektrisch rijden bestaat uit verschillende partijen, onder andere de Charge Point Operator (CPO) en de Mobility Service Provider (MSP). De CPO is de partij die zorgt voor de levering van de laadpunten, het installeren en het onderhouden van de laadpunten en de storingsdienst. De MSP is degene die mobiliteitsproducten en diensten verkoopt. In dit geval zal een laadabonnement, de bijbehorende laadpas en/of app en de betaling van uw laadsessies via deze partij verlopen.

Hoe kan ik betalen?

Naast uw elektrische auto heeft u ook voor de meeste laadpalen een laadpas nodig waarmee u de elektrische auto kunt opladen. De laadpas zorgt ervoor dat u uzelf kunt identificeren bij een laadpaal. Aan de hand daarvan is het duidelijk voor de CPO aan welke MSP de sessie gefactureerd moet worden. Uw laadgegevens (onder andere de snelheid, aantal kWh, en duur van de sessie) worden doorgegeven aan de Mobility service provider. Deze partij zorgt ervoor dat u met uw laadpas kunt betalen. Let wel! Controleer altijd bij uw MSP of uw laadpas geschikt is om bij alle laadpalen in binnen- en buitenland te kunnen opladen.

Meer informatie over welke stekker bij uw auto past vindt u op de pagina: welke auto?

Oplaadpunten

Door het hele land vindt u verschillende oplaadpunten voor uw elektrische auto. Met uw laadpas kunt u uzelf bij de laadpaal aanmelden om uw auto op te laden. Dit doet u eenvoudig door uw laadpas voor het oplaadpunt te houden en de instructies op het scherm te volgen. Daarnaast is het tegenwoordig ook mogelijk om op te laden via een smartphone app. Een goed voorbeeld daarvan is Smoov. Daaraan kunt u uw laadpas koppelen om te laden, maar u kunt ook kiezen om per creditcard te betalen.

Er zijn twee soorten laders: een reguliere lader en een snellader. Een reguliere lader vindt u over het algemeen op openbare parkeerplaatsen in een stad of dorp, bij e-rijders thuis of op het werk. De snelladers staan verspreid over België langs snelwegen en veel bezochte plaatsen onderweg.

 

Slimme technieken

In de meeste elektrische auto’s zitten een aantal slimme technieken. Zo is er de mogelijkheid om uw smartphone te koppelen aan uw auto. We adviseren om de auto dan aan een laadpaal te koppelen, voor voldoende actieradius. U kunt dan vanaf uw telefoon de verwarming bedienen, zien hoe ver de auto opgeladen is en de locatie waar de auto geparkeerd staat. Ook zit in alle elektrische auto’s een navigatiesysteem dat zichzelf automatisch update. Zo kunt u de snelste route plannen naar een oplaadpunt in de buurt. Daardoor wordt het een stuk gemakkelijker om door België te rijden, op weg naar uw klant of familie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief