Wat is elektrisch rijden?

U denkt erover om elektrisch te gaan rijden. Misschien wordt uw elektrische auto binnenkort al geleverd en zoekt u meer informatie. Maar wat houdt het precies in? Elektrisch rijden wil zeggen dat u zich voortbeweegt met behulp van stroom. Met een laadpaal laad u uw auto op en kunt u behoorlijk wat elektrische kilometers maken. Het betekent ook dat er zonder uitstoot (zero emission) wordt gereden. Elektrisch vervoer is razendsnel in opkomst in België.

Waarom elektrisch rijden?

Een elektrische auto stoot geen CO2 uit. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit in steden. Daarnaast is er vrijwel geen sprake van de uitstoot van fijnstof. Een elektrische auto is dus een milieubewuste keuze! Een elektrische auto heeft een lithium-ion accu. Deze accu’s zijn voor 95% recyclebaar, waardoor ook dit bijdraagt aan een beter milieu.

Los van het milieu is het geluid – of eigenlijk het gebrek daaraan – een prettige bijkomstigheid. Het enige geluid dat een elektrische auto maakt is de wrijving van de banden over de weg. Andere voordelen zijn het weinige onderhoud dat nodig is aan een elektrische auto.

Met een elektrische auto rijdt u vlot weg. U kunt echter niet continu op volle snelheid naar uw eindbestemming rijden. Dit heeft te maken met de actieradius: zorg dat u rekening houdt met de snelheid in relatie tot de afstand die u moet afleggen. Het kan zo zijn dat u onderweg uw elektrische auto moet laden bij een oplaadpunt. Met het navigatiesysteem in uw auto navigeert gemakkelijk naar een laadpunt. Daar laadt u de auto op, waarna u uw weg kunt vervolgen.

Het verschil tussen elektrische auto’s

Er zijn drie verschillende soorten elektrische auto’s. Bij een Plug-in Hybride wordt de auto aangedreven door een elektro- of brandstofmotor. Voorbeeld daarvan is een Mitsubishi Outlander EV.
Daarnaast heeft u de E-REV, de Extended Range elektrische auto. Hierbij is de aandrijving geheel elektrisch, maar wordt een kleine hulpbrandstofmotor gebruikt voor het opladen van de accu. Bijvoorbeeld bij de Opel Ampera en de BMW i3.

Als laatste soort is er de volledig elektrische auto (BEV/FEV). Deze wordt 100% aangedreven door een elektromotor en heeft geen ondersteuning van een brandstofmotor. Dit is bijvoorbeeld de Nissan Leaf.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief